E Sfântul Duh care te mână în această căutare

Versiune tiparTrimite unui prieten

Sărut mâna scumpă Maică!

Așa simt Maică, am pornit pe un drum, pe care-l simt că e al meu, pe care Domnul mi la indicat, unde simt că la capăt mă așteaptă cu brațele deschise și pe care vreau și trebuie să înaintez. Drumul e greu, e sinuos, cu praf și stânci colțuroase, prin deșert, uneori iarna prin troiene și printre ghețari, sandalele ți se rup, mai mergi și desculț, mai merg și ud, te mai târâi și pe coate și genunchi, la margine de drum uneori sunt locuri cu verdeață și oaze înșelătoare care te îmbie să lași mersul și să te cufunzi într-o toropeală plăcut înșelătoare. Uneori chiar cei dragi sau apropiați ți se opun. „Lasă nu mai ține atât post, nu mai ai nevoie acum de atâtea metanii și rugăciuni etc.” Alteori drumul se pierde într-o mlaștină sau ajungi la un râu imens care pare de netrecut dar ce nu e posibil la noi e posibil la El și atunci când cădem în disperare, la pământ, și plângem întrebându-ne oare de ce ne-a adus până aici, în această fundătură, doar ca să râdă ceilalți de noi și să ne poticnim, atunci Îi auzim vocea în spatele nostru șoptindu-ne, „Sunt aici, tot timpul am fost lângă tine, nicio clipă nu te-am părăsit, curaj!, cere orice și-ți voi da, îți voi împlini după pofta inimii tale, doar curaj și caută și cere și bate.” Mâinile Lui sunt mereu pline de daruri și întinse către noi doar să îndrăznim să luăm. Cred că e mai mare întristarea la Dumnezeu nu când cerem ceva ce s-ar putea să nu ni se cuvină sau să fie mult prea mult pentru noi, ci faptul că nu cerem nimic, că-L refuzăm! Îl lăsăm cu mâna întinsă înspre noi!

Mă iertați pentru lipsa smereniei dar simt că acea rățușcă se transformă deja într-o lebădă, încă mai are puf cenușiu dar, încep să se întrevadă deja strălucirea penelor albe. De mic am simțit că unele lucruri trebuiau să fie altfel dar că atunci nu era încă momentul sau cei din jur nu mă înțelegeau și tot timpul aveam sentimentul că acele probleme se vor regla în timp, că va fi bine. Și așa a fost. Uneori aveam vise sau presimțiri că se va schimba și așa a fost. Acum totul e mult mai limpede în capul meu și în viața mea și asta o pun cel mai mult pe seama întâlnirii mele cu Dumnezeu, această căutare fără sfârșit (pe această lume pământească, trecătoare) a lui Iisus. E Sfântul Duh care te mână în această căutare, care îți dă acel imbold să treci peste necazuri și probleme, să te ridici de câte ori cazi, să te ștergi de praf și de noroi și să-ți iei crucea și să înaintezi în credința și bucuria întâlnirii cu El când vei simți, din nou, acea plăcută durere a străpungerii pe care o simți în inimă, acea arsură, acel cui de foc (cum îl numea Părintele Cleopa) când simți cum te „însemnează” Sfântul Duh direct în inimă. Nu? Cum zice în acatistul Sfântului Duh, că Împărăția Cerurilor e peste tot acolo unde e și El.
Prin răbdare mântuim sufletele noastre!
Mă iertați Maică,
Ad, un păcătos

Da, este, cum spui, Sfântul Duh care te mână în această mare căutare și înaintarea depinde mult de încredere cu care ne lăsăm mânați. „Mânați”, poate însemna și duși de mână?
Doar o nuanță aș vrea să subliniez din minunatul tău mesaj: „ să treci peste necazuri și probleme”...
Taina întâlnirii cu El și a purtării crucii cu El stă în acceptarea necazurilor, în trecerea prin necaz cu toată atenția, cu toate simțirile, cu toată ființa. A trece peste, înseamnă a crede că locul întâlnirii este în altă parte. Or, locul întâlnirii este în necaz, pentru că acolo a făgăduit că ne va mângâia, acolo a făgăduit că ne va da biruința Sa. De fapt, asta este o față a crucii noastre: Acceptarea răului pe care ni-l facem singuri sau unii altora ca pe loc de luminare și trezire la conștiința neputinței de a fi buni și iubitori, așa cum ne cere Dumnezeu. Acolo vom striga: „Doamne, eu nu pot, Tu poți și vrei să faci împreună cu mine aceasta! Ajută-mă! Și slavă Ție că prin acest necaz nu m-ai lăsat să pier în ucigătorul „eu pot”!
Dragul meu copil, Dumnezeu ne-a dăruit să ne cunoaștem neputința pentru ca să devenim asemenea Lui, să ne îndumnezeim, să primim în vasul nostru de lut, dumnezeirea Lui.
Dacă ne-ar fi creat atât de puternici cât ne dorim uneori în delirurile noastre, am fi pierit plini de acea putere creată și, ne-am fi chinuit în veci construind scenarii virtuale, în care nici n-ar fi mai contat că nu ucidem pe nimeni viu... am fi ucis mereu și mereu adversari virtuali, „desene animate”, tremurând de satisfacție că ce puternici suntem, că suntem „cel mai tare” ...pentru că n-am fi avut cum să însetăm după comuniunea cu Cel Ce ne-a creat ca să ni Se dea nouă prin harul Său, puterea SA cea necreată!
Îndrăznește, Băiatul meu drag, și treci prin toate necazurile pe care le întâlnești pe Cale, fiind atent să nu-ți provoci tu vreunul și să nu alergi după ele pentru cele ce ți s-au scris în subconștient.
Scoate cele de acolo și le dă Domnului să le curețe, să le lumineze.
Spunea un Părinte că sfinții nu au subconștient. Nu mai au! L-au luminat cu Lumina după care însetăm!
Curaj!
Cu drag mult și nesfârșită încredere,
Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar