Cât la sută eu, cât la sută Doamne?

Versiune tiparTrimite unui prieten

Măicuță,
Zice o fată pe site: "Te iubesc, Doamne, pentru tot ce ai făcut cu mine! Pentru cum ai transformat prostiile mele în instrumente de îndreptare și tămăduire a sufletului meu". Hmm, am rămas uimită... Eu credeam că eu am ales să nu mai cad în vinovăție din cauza unei greșeli de aseară (am pierdut timpul, am stat să mă joc pe calculator vreo cinci ore în loc să dorm). Și tot așteptam să îmi zică Dumnezeu ceva, dar El mă lăsa să fac ce vreau. Și am văzut că de fapt ce vreau eu nu e ce vreau eu. Parcă iarăși sunt două persoane în loc de una. Și am ales să nu mai intru în sentimentul de vinovăție. Am hotărât că nu mai vreau să pierd timpul, mai mult, că nu mai vreau să ascult de impostorul din mine. Problema era cum mi-aș fi dat seama dacă voia mea e parazitară sau nu, de fiecare dată când trebuie să iau o decizie. Și după mine, aici intră Doamne în ecuație. Dar se pare că El era în ecuație mai de mult. Bine, era acolo când eu eram pe calculator și Îl ignoram conștient, sau chiar Îl provocam, și vedeam că timpul tot trece... trei dimineața... patru... cinci. Dar, așa cum zice fata aceasta, El a transformat prostia în instrument de îndreptare. Eu credeam că eu am ales, și eram foarte mult eu în ecuație, și El aproape dispăruse... E ceva la care trebuie să mă mai gândesc, sufletul meu e uimit și nu înțelege cât de mult e El aici și cât de mult sunt eu. Care e procentul...?

Poate că e ca la examen. Cum pot să Îl rog pe Doamne să iau examenul? Nu înțeleg... Bine, pot să Îi mulțumesc că am fost în stare să merg la examen, să învăț, să ajung la timp. Că întrebările nu au fost grele. Dar parcă atât... Mi-e și frică să nu îmi formez o gândire magică. Sufletul meu se îndoaie dacă ar spune "Slavă lui Dumnezeu, am luat examenul", sau "Cu ajutorul Lui l-am luat." Unde greșesc?
Irina

Bine mă întrebi: ”unde greșești”! Da, greșeala ta constă în a fi în altă parte decât locul în care te așteaptă Dumnezeu.
Da, Dumnezeu este în tine, cu tine, dar nu acolo unde-L aștepți tu ca să-ți dea peste mână când alegi să faci ce-ți face rău, deși îți place, și nici nu te pândește ca să te pedepsească sau să te condamne pentru alegerea ta. Dacă vrei să vezi unde este și ce face, te rog să te privești cu atenție și interes pe tine, acolo în ascunsul tău, în timp ce te joci, sau după ce faci asta. Să te privești pe tine, să-ți privești dorul tău de bucurie și pace și tot ce simți și gândești atunci. Dar să reziști ispitei de a te condamna, de a-ți spune cât de netrebnică ești, sau de a făgădui că „nici moartă nu mai faci”... Toate acestea sunt piedici în calea intrării la locul de întâlnire din ascunsul tău. Sunt piedici în calea pocăinței, adică a înnoirii minții cu Duhul Său. Nu-ți spun mai multe pentru că ai alege să „trăiești” cu mintea rațională ceea ce ți-aș spune și să trăiești în înșelare. Rugăciunea care va țâșni din acea întâlnire îți va deschide ochii inimii și te va învăța ce să faci.
Cu rugăciune și încredere,
Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar