Atelier cu maica Sofronia despre educația copiilor, la Nürnberg

Printer-friendly versionSend by email

Vineri și sâmbătă, 3-4 iunie, Maica Sofronia Rădulescu, formator la Centrul de formare și consiliere „Sfinţii Arhangheli Mihail și Gavriil” din Iași s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor din Nürnberg, unde a coordonat atelierul intitulat „Neuroștiința în dezvoltarea creierului copilului”. Întâlnirea cu credincioșii români din Nürnberg a avut loc cu binecuvântarea și participarea IPS Părinte Mitropolit Serafim.

Vineri, după prezentarea participanților, Maica Sofronia a susținut o prelegere despre dezvoltarea creierului copilului, pornind de la descoperirile din neuroștiință și cercetările privind inteligenţa emoţională. Aceste principii științifice întru totul practicate din perspectivă creștină, sunt folosite în procesul de predare la Grădinița „Buna Vestire” și Şcoala „Varlaam Mitropolitul”, unde predau și maicile de la Mănăstirea „Sfântul Siluan Athonitul”. Participanții erau deja familiarizați cu metodele de educație propuse de Maica Sofronia în seminarul despre educația copiilor și autoeducație, care a avut loc la Centrul Mitropolitan din Nürnberg în 18-21 iunie 2015.

Maica Sofronia a accentuat ideea că informațiile primite de copii în primii ani ai vieții, cu părțile lor pozitive și negative, influențează dezvoltarea acestora pe întreaga viață, fapt pentru care părinții trebuie să fie foarte atenți în procesul educativ. Pe lângă prezentări, maica a propus și jocuri tematice, pentru a exemplifica modul în care părintele poate corecta anumite comportamente, atât la el însuși, cât și la copii. De asemenea, a analizat numeroase cazuri specifice, prezentate de fiecare participant în parte, discuțiile desfășurându-se într-o atmosferă de familiaritate și deschidere unul față de altul.

Mai jos puteți citi câteva dintre impresiile participanților:

„Pentru mine întâlnirea cu maica Sofronia a însemnat o nouă abordare a relaţiei mele cu Dumnezeu, Care nu pedepseşte, ci îngăduie să se întâmple lucruri, pentru ca eu să am şansă să-L cunosc şi să-I acord locul cuvenit în viaţa mea. De la seminariile cu maica Sofronia am învăţat principii şi tehnici de educaţie după care mă pot ghida ca mamă, pentru a creşte un copil sănătos şi liber. Am înţeles că înlocuirea vechilor tipare de comportament cu altele noi este un proces - se întâmplă în timp - cu răbdare, consecvenţă, voinţă din partea mea şi cu ajutorul lui Dumnezeu! Mulţumesc pentru că am putut fi prezenţi la aceste seminarii.” - Carmen C.

„Întâlnirea cu maica Sofronia a fost pentru mine o mare binecuvântare. Măicuţa ne-a dăruit prin voia Bunului Dumnezeu atât un moment de preţioasă învăţătură, cât şi un moment de profundă spiritualitate şi trezire sufletească. Cercetările neuroștiintifice pe tema educaţiei copilului în sânul familiei creştine au fost împletite cu minunate sfaturi duhovniceşti, personalizate pentru fiecare participant în parte. Atmosfera de la seminar şi felul în care ne-am împărtăşit fiecare experienţele personale sub îndrumarea măicuţei prin bunăvoinţa şi spre slava lui Dumnezeu, le voi păstra ca pe un dar de preţ, la care mă voi întoarce de fiecare dată cu mare drag şi speranţă. Sunt plină de recunoştinţă că Dumnezeu a ales să primesc în dar aceste două zile minunate de seminar, alături de oameni deosebiţi. Dumnezeu să o binecuvinteze pe măicuţa Sofronia, căreia îi mulţumim cu toţii şi o mai aşteptăm cu drag în parohia noastră.” - Ioana

„Pentru mine a fost o experienţă duhovnicească deosebită: o călătorie în tainele sufletului meu, descoperind ceea ce ar fi bine să schimb. Nu ajunge doar să rup buruiana dintre flori, ci trebuie să sap mai adânc – la rădăcină! Iar ceea ce este liniştitor este faptul că toată această lucrare se face în doi: eu cu El. Trebuie doar să vreau să încep!” - Doina

Sursa: http://www.mitropolia-ro.de/

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar