Bătaia e ruptă din Iad

Versiune tiparTrimite unui prieten
Sara

Mă gândesc de vreo zece minute și nu găsesc nici o modalitate frumoasă de a spune ce am de zis: îi disprețuiesc pur și simplu pe bărbații care își bat soțiile și pe părinții care își bat copiii.

Cam în fiecare zi în știrile românești apar povești ca aceasta și în fiecare zi mi se frânge inima, pentru că știu că la știri se aude doar o sutime sau o miime din cazurile reale, care se întâmplă în fiecare zi în țară.

De-a lungul timpului am intrat în contact cu suficient de multe femei abuzate încât să știu că este greu și că le este frică să plece de-acasă. Că se întreabă dacă asta este decizia corectă sau dacă nu cumva își fac și mai mult rău. Știu că se gândesc cu groază din ce bani o să-și crească copilul sau copiii, unde ar putea locui, cum să facă să nu fie urmărite pentru că soțul le găsește "și în gură de șarpe". Știu că, o dată ce pleci de-acasă, este ca și cum ai recunoaște public că ai fost agresată și că rușinea se vede la fel de tare ca vânătaia de lângă ochi.

Știu că o mare parte dintre români cred că bătaia este ruptă din Rai și că printre ei se numără și acei polițiști care nu fac nimic, pentru că nu vor să se bage într-o ceartă "între porumbei". Știu că poți să fii hărțuită zile, luni și ani, până la punctul în care îți este frică și să ieși din casă, și să rămâi în casă. Cunosc și sentimentul de a-ți face în sfârșit curaj să povestești cuiva - polițist, preot, prieten - despre ceea ce ți se întâmplă și să primești ca răspuns doar ridicări din umeri sau, mai rău, sfaturi despre puterea îndurării și a iertării.

Pentru aceste persoane am adunat o listă de resurse care sper să le fie de folos atunci când își plănuiesc evadarea din această situație.

În primul rând, dacă viața sau siguranța fizică vă este în pericol, plecați pur și simplu. Există relații care merită salvate, există motive și justificări pentru care s-a ajuns în această situație, dar rezolvați totul după ce sunteți în siguranță. Aveți grijă să aveți la voi măcar un act de identitate și banii din casă, oricât de puțini ar fi. Găsiți aici o listă de lucruri pe care ar trebui să încercați să le luați când plecați.
Dacă nu aveți curaj să plecați de-acasă, încercați măcar un telefon la un centru specializat; acolo sunt oameni care nu vor râde, nu vă vor ține lecții și care vă pot ajuta. Aveți aici o listă completă a centrelor de consiliere din România.
Dacă nu aveți unde să mergeți sau nu vă simțiți în siguranță la o prietenă acasă, este bine să știți că în România există adăposturi pentru femei aflate în situația voastră și că locația lor este ținută secretă. Dacă vreți să știți cum puteți ajunge la ele, sunați la numerele de telefon din lista de mai sus. Mai aveți posibilitatea să contactați organizațiile cu care Poliția Română colaborarează în mod direct:
Centrul de Resurse Juridice - Bucureşti, Tel.: 021-212.06.90
Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară - Iaşi, Tel.: 0232 252 920
Asociaţia Scop - Timişoara, Tel.: 0256 293176
Artemis - Cluj-Napoca, Tel.: 0264.598.155
Betania - Bacău, Tel: 0234 206016
Fundaţia Comunitară - Constanţa, Tel.: 0241 520130
Parteneri pentru Egalitate - Bucureşti, Tel.: 021 335 4175
Salvaţi Copii - Bucureşti, Tel.: 021 316 61 76
Fundația Sensiblu
Poliția română vă sfătuiește să abordați o femeie polițist dacă vă simțiți mai confortabil decât să vorbiți cu un bărbat
A fost recent adoptată o Lege privind combaterea violenței în familie care oferă persoanelor abuzate câteva instrumente legale care nu existau înainte:
Puteți cere ordin de protecție de la instanță
Puteți cere ca agresorului să i se interzică se întoarcă acasă
Puteți cere ca agresorul să nu aibă voie să se apropie mai tare de 200m față de voi
Puteți cere interedicția oricărui contact - prin telefon, email, orice altă formă de corespondență
Legea a fost adoptată datorită unei campanii demarate de Acasă TV - Durerea nu este iubire, un loc în care veți afla că nu sunteți nici pe departe singure.

Exact așa. Durerea nu este iubire. Nimeni nu "și-o caută cu lumânarea", nimeni nu "o merită", nimeni nu trebuie bătut "pentru binele lui", nimeni nu este vinovat că celălalt "s-a enervat prea tare".

Dacă aveți și alte informații despre adăposturi, centre etc, pot actualiza lista oricând, doar să mi le spuneți.

Dacă știți pe cineva în această situație, vă rog puneți-i la dispoziție aceste informații.

Mulțumesc.

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar