Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima

Versiune tiparTrimite unui prieten

Acum câteva zile am dat peste un cuvânt, rostit de părintele Teofil Pârâianu: „Trăiește fiecare zi ca și cum ar fi ultima”. Mulți au spus, probabil, acest cuvânt de-a lungul timpului și iarăși mulți l-au înțeles greșit. Și se pot naște întrebări precum: Dacă asta va fi ultima mea zi, ce rost mai are să mă duc la serviciu? De ce să mai învăț? De ce să mă mai ostenesc în vreun fel? (omit aici întrebările de felul: de ce să nu fac toate „nebuniile” care-mi trec prin cap, fără a fi răspunzător pentru vreuna din ele?, acestea fiind de-a dreptul ilegitime și nefirești)
Totuși sunt convins că nu așa gândea nici părintele și nici oricine altcineva care având o gândire dreaptă a dat vreodată acest sfat. Cum trebuie deci trăit acest cuvânt?
Vă mărturisesc că în ultimele zile m-a urmărit de-a dreptul. Și am încercat să-l înțeleg, dar nu știu cât am reușit. Am înțeles totuși ceva, anume că nu trebuie trăit la un nivel strict raționalist deoarece aceasta ar duce la întrebări de felul celor de mai sus. Pot spune cu bucurie că, deși nu l-am înțeles pe deplin, purtându-l în minte, observ cum am fost ușurat de povara multor gânduri obositoare ce mă aruncau mereu fie în viitor fie în trecut, nelăsându-mă să trăiesc prezentul.

Cum se trăiește dar, acest cuvânt?
M

Acest cuvânt este pentru creștini! Pentru creștinul care știe, dar își mai permite să uite, că murind nu moare, ci ajunge în fața Domnului și că va afla de la El cât e de iubit și ce dar minunat a fost viața lui pe pământ!
Apoi va ști că o vreme, poate destul de lungă, nu-și va mai vedea familia, pe cei dragi, sorele, iarba, florile, nu va mai pipăi, nu va mai mirosi, nu va mai auzi... Desigur știe și crede că va veni ziua Învierii și că iarăși se va bucura de viața sa în trup, dar mai știe și că până acolo va da socoteală de felul în care a chivernisit timpul vieții pământești.
Pentru cei necredincioși aș sugera ceva în genul: Trăiește fiecare zi ca și cum ai crede că Dumnezeu te iubește și te așteaptă la o întâlnire specială în clipa morții!
Cu dragoste și încredere,
Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar