Care este limita dintre spovedanie ca Taină Sfântă și complexul de vinovăție (r)

Versiune tiparTrimite unui prieten

De fiecare dată după ce mă spovedesc, îmi amintesc alte păcate, din trecut, de doi, trei, patru ani vechime pe care nu le-am spus și iar trebuie să mă întorc. Acum, de exemplu, am următoarea dilemă: am mărturisit la spovedanie că prin comportamentul meu am influențat la lucruri rele (fără a obliga, dar am influențat și încurajat) o fată de 16 ani. Ieri însă mi-am amintit că acea fată a venit la mine cu o prietenă de vârsta ei și am influențat-o și pe ea, mai puțin, dar, oricum. Am întrebat-o dacă ea simte că am influențat-o în rău și a spus că nu. Totuși, mă simt vinovată, mă gândesc că poate ar trebui să mă spovedesc din nou și să spun că a fost vorba de două fete și nu de una singură. Sau faptul că am spus de una o implică și pe cealaltă, ca păcat general?
 Mulțumesc mult.
Raluca

Între Taina Spovedaniei și complexul de vinovăție este o relație ca cea dintre boală și vindecare. Complexul de vinovăție este lucrarea minții noastre fără Dumnezeu, este lucrarea vrăjmașului strecurată în lucrarea ego-ului nostru, folosind darul conștiinței care ne mustră când nu facem ceea ce ne-ar face fericiți pe noi înșine și pe cei din jur! 

Când privim păcatul în mod juridic, când îl considerăm încălcarea unei reguli, a unei legi juridice, nu avem cum să ne vindecăm de cumplita boală a complexului de vinovăție și nici nu putem ieși din robia față de cel viclean. Taina Spovedaniei, Taina pocăinței, este primirea puterii vindecătoare a lui Dumnezeu, putere care ne face să ne răsturnăm punctul de vedere, să ne întoarcem spre și la Dumnezeu și să descoperim că păcatul este refuzul acestei puteri, încăpățânarea de a face ceea ce „știm noi că e bine”, „ceea ce ne place nouă”, chiar și „binele”, dar fără Dumnezeu! Această întoarcere se face prin arătare, pentru că plecarea s-a făcut prin ascundere! Ne arătăm, mărturisim ceea ce suntem, ca să devenim ceea ce suntem chemați și destinați să devenim: ca Dumnezeu, dumnezei după har! Când vei crede asta nu numai că nu vei mai uita vreun păcat, dar nici nu vei mai avea nevoie de o listă cu ele pentru că vei simți lipsa Vieții, lipsa Bucuriei, lipsa lui Dumnezeu și-L vei chema și te vei arăta Lui și milostivirii Sale! 
Învață să primești, să păstrezi și să folosești harul pe care îl primești prin Sfintele Taine și prin Rugăciune și harul te va învăța totul! Vei deveni teo-didactă! 

Curaj!


Cu dragoste și încredere, 


Maica Siluana