Am simțit azi că întrebările multe care îmi vin în minte împiedică venirea răspunsurilor în mine de la Hristos

Versiune tiparTrimite unui prieten

Dacă mă încumet să mă întorc înăuntru și să stau câteva clipe așa, simțindu-mi oasele, organele dinlăuntru, mintea neastâmpărată ca o muscă care nu-și găsește locul, trăiesc senzația unei materii difuze, în care nu știu, nu pot să am cunoștința și stăpânirea asupra membrelor mele: asupra gurii, asupra ochilor, asupra capului. La rugăciune mi se întâmplă adesea să mă încerce, dar la intensitate mai scăzută starea asta de căutare a gurii mele, a organului intern care murmură cuvintele rugăciunii. De unde le scoate? De unde se aude, că înăuntru e gol?

Observ că sunt foarte la început și că știu extrem de puține despre viață în sine, ca mod de existență și trăire zilnică. Și asta pentru că ani întregi nu am trăit decât în virtutea unor scheme, care nu sunt altceva decât niște înghețări ale vieții interioare, ale minții, deci implicit ale dezvoltării și maturizării normale și naturale. Mă gândeam zilele trecute că majoritatea oamenilor se maturizează când nici nu știu, nici nu se preocupă de asta și se trezesc maturi și buni manageri peste viața lor, peste puterile lor interioare sau cel puțin așa îmi apar mie. Sau într-un cuplu, oamenii învață să crească împreună, un cuvânt spus la întâmplare într-o dimineață când cei doi se trezesc împreună poate să activeze în celălalt o anumită idee, gând, manifestare benefică. Pentru că acela are pianul acordat. Mie nu mi s-a putut întâmpla lucrul ăsta pentru că pianul meu nu era acordat. Chiar dacă celălalt ar fi fost maestru la cântat la pian, clapele mele erau mute. Și clapele mele țipau mute ca într-un coșmar la atingerile celuilalt. Nu mă puteam înduioșa, nu puteam plânge și apoi râde, nu puteam simți cu toată ființa, nu puteam trăi. Văd asta și la mama mea, această neputință cumplită, acest handicap groaznic, înfricoșător instalator al morții.
Cât de greu e acum când se dezmorțesc toate cele. E o stângăcie cumplită în toate ale mele, o bătălie pe viață și pe moarte. Și sunt atâtea interdicții: nu te întâlni cu x, nu intra pe messenger ca să nu te vadă y și să nu intre în vorbă cu tine și să îți activezi patimile / schemele de care tu vrei de fapt să scapi, ai grijă ce zici, gura e tare păcătoasă și știi că îți place să vorbești mult (în asta văd și frica mea de a păcătui) etc., etc. „Interdicțiile” vieții duhovnicești care ar trebui îmbrățișate cu drag ca un leac de bun preț se îmbină cu cele ale minții bolnave, codependente, și nu mai știu care suferință e atunci cauzată de codependență (că am zis poate ce nu trebuia; ce nu trebuia = ceea ce l-a supărat pe celălalt) sau e durerea cea bună, semnul nașterii de sus.
Una din senzațiile cele mai acute din adâncul meu este o lărgime, un vid, de aceea nu știu cum de nu „văd” „de unde” mă enervez, sau de unde scot un cuvânt bun, cum arăt eu de fapt nu știu. Când încep să povestesc ceva, sunt ca o mașină care își propune să urce un mic deal și rămâne fără benzină la jumătatea drumului, și alunecă cu spatele în jos, la vale. De ce oare? N-am forța să asum o părere, un discurs, sau cel puțin nu demn și matur (că am mai avut tot felul de discursuri pe la cenaclu sau facultate dar, ori cu inima până în gât și tremurând, ori din slavă deșartă, trăind pentru celălalt care vrea să mă vadă deșteaptă, și astfel luam puterea din asta).

Tocmai a venit mama de la serviciu. Fără să se descalțe și fără să se dezbrace, începe să se „desfășoare”, haotic ca de obicei. Vorbește fără să se adreseze nicicui, același ton deznădăjduit, a scăpat și un „mi-e silă câteodată de mine”... De aici mi s-a blocat mie simțul auzului (mi-amintesc când am fost la psiholog acum câteva luni nu am desenat mâini și urechi omului pe care m-a pus să îl desenez). Am devenit închisă, autistă aproape, de frica aceea că pe acolo pot intra lucruri care îmi pot face rău, care mă pot face să sufăr. Și mama are aceeași probleme, nu mai aude pur și simplu. Dar auzul ăsta legat de înțelegere ni l-am pierdut. Auzul ăsta care te face să AUZI și să ASCULȚI cuvintele părintelui duhovnic, ținându-le departe de filtrul propriilor tale păreri și interpretări. O, de-aș recupera auzul ăsta curat, spălat, nou, ca să îl pot auzi cum trebuie pe aproapele meu. Să îl pot auzi și vedea prin Chipul lui Hristos care este în mine. Doamne, dă-mi asta!

Maică, v-am auzit la o conferință că ați spus la un moment dat că dacă nu s-ar fi întâlnit cele două semincioare anume – a tatălui și a mamei – nu v-ați mai fi născut dumneavoastră, maica Siluana, ci o alta. Și că asta e dar... Sincer vă spun că după ce am auzit cuvântul ăsta, primul gând care mi-a venit a fost: „așa... și?”. N-aș mai fi fost eu, Ioana, și ce? M-ar fi făcut asta să sufăr în vreun fel? Doar eu nu știam că trebuie „să fiu”, nu? Deci dacă n-aș fi existat, n-aș fi știut asta, și asta era planul Domnului, ar fi fost alta în loc și cu asta basta. Eu atâta înțeleg, dar poate greșesc, poate mai e alt înțeles. Care, Maică?
Am simțit azi tainic, parcă simțământ adus de Maica Domnului, că întrebările multe care îmi vin în minte și care apoi sunt însoțite de gândul „atât mai am de știut, atât mai am de întrebat”, împiedică venirea răspunsurilor în mine de la Hristos. Dar totuși eu știu că e bine să pui întrebări. Ce e adevărat și ce e exagerat aici?

Vă mulțumesc pentru timpul dumneavoastră și pentru rugăciune,
Ioana

Dacă într-o zi n-o să-ți mai răspund, să știi că ai aflat singură de ce. E ceea ce-ți tot spun și eu de la o vreme fără ca tu să mă auzi...
Acum tu alegi ce vei face.
Om drag, tot ce scrii, mie sau pe bloguri, (am primit de la cineva un mesaj de al tău cu observații teologice) are multă încărcătură sentimentală, este interesant și bine argumentat, dar e doar un praf pe care te tot chinui să-l arunci în ochii tăi și ai celor din jur ca să nu mai vezi, să nu te mai vezi și să fii văzută așa cum ți-ar plăcea să fii... Toată filozofia ta nu este decât un mecanism de apărare împotriva suferinței de a fi cum ești când „ți-e silă de tine” și o împotrivire la jertfa, la efortul onest de a te vindeca. Iată de ce mântuitoarele și de viață dătătoarele porunci sunt pentru tine interdicții. Iată de ce vezi și vânezi atâtea greșeli la cei cu care te întâlnești...
Nu vrei să te vindeci?
Nu vrei să nu duci mai departe surzenia mamei tale?
Nu vei să recuperezi tot ce ai pierdut până acum și să trăiești mai departe așa cum tânjește inima ta?
Nu, nu vrei! Nu vrei pentru că nu poți renunța la confortul psihic, la plăcerea de a fi „atât de nefericită”, atât de specială, atât de „victimă a răutății acestei lumi”...
Crezi că fiind profundă și îmbunătățindu-ți limbajul cu expresii duhovnicești vei astupa golul din inima ta și vei reuși să-i convingi pe cei din jur să te iubească. Te înșeli, copil iubit! Cei care vor să te iubească au nevoie de tine și nu de măștile tale. Dar tu te temi să fii cum ești pentru că te temi să nu-ți fie silă de tine...
Dacă te hotărăști să lucrezi Seminarul și Ieșirea din labirintul codependenței, cu simplitate și onestitate, ca pe o asceză a minții, cu mila și ajutorul lui Dumnezeu vei dobândi ceea ce dorești.
Te rog, Ioana, ai milă de tine! Meriți! Ești o minune de om și ai voie să te bucuri de asta!
Cu dragoste și nădejde,
Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar