Am decis a vă scrie cu încredere deoarece aveți harul de a oferi răspunsuri ferme tuturor creștinilor în ceea ce privește amalgamul de întrebări pe care le deținem. Vă urmăresc de ceva vreme, v-am mai scris o dată sau de două ori și m-au liniștit foarte mult răspunsurile pe care mi le-ați oferit. Prima nedumerire pe care o am este legată de Psaltire... cum lumea internetului e destul de vastă am citit tot felul de păreri... printre care se încadra și următoarea opinie: "Psaltirea se citește doar cu binecuvântarea duhovnicului." În cazul în care se citește fără binecuvântare, se pot întâmpla "lucruri rele". După părerea mea, Psaltirea conține rugăciuni foarte puternice, care trebuie citite cu mare atenție și în primul rând cu sufletul... Dar mai cred că rugăciunea citită cu evlavie, nu poate face rău nimănui... Iar a doua întrebare este: Când și cum se poate citi Psaltirea? Vă mulțumesc din suflet pentru bunăvoința dumneavoastră și aștept răspuns. Doamne ajută!
Daniela
Draga mea Daniela,
Chiar la începutul ”Psaltirii” există o rânduială amănunțită și clară despre cum se citesc psalmii, catismele în care sunt grupați, de-a lungul anului liturgic, în fiecare zi.
Dar pentru că nu toți credincioșii au puterea sau râvna (de aici nici timpul) de a urma această rânduială, fiecare credincios poate să aleagă să citească o catismă pe zi sau câțiva psalmi și să pună semn pentru a continua ziua următoare de unde a rămas. Sau poate alege psalmii care sunt recomandați pentru diferitele situații sau nevoi din viața sa. Sau poate citi din când în când, de oriunde dorește. Sau poate citi așa cum primește canon sau îndrumare de la duhovnic. Orice formă de citire însă este rugăciune lipsită de pericol dacă e făcută cu inima curată și cu scopul de a-și uni inima cu Dumnezeu. Acolo găsim formulate toate nevoile, spaimele, dorințele, neputințele sufletului omenesc aflat în suferința de a nu fi încă unit cu Hristos. Și cine este deplin unit în fiecare clipă?
Avertizarea despre „lucrurile rele” ce se pot întâmpla dacă cineva citește psaltirea fără binecuvântare de la Duhovnic (care e ușor de obținut și mult folositoare), cred că este valabilă și demnă de luat în seamă pentru cei ce „pun la Psaltire pe dușmani”, folosind-o astfel ca pe o cale magică de rezolvare ilicită a problemelor relaționale cât și pentru cei care cer cele rostite în Psalmi și lucrează cu fapta contrariul. Asta aduce, cu adevărat consecințe rele. Ca și „Tatăl nostru”, de altminteri. Nu? Dacă cerem să ne ierte Dumnezeu cum iertăm noi și noi urâm și viclenim și facem rău cuiva, ce vom primi în urma rugăciunii? Dar nu rostirea rugăciunii ne aduce aceste rele, ci faptele pe care le facem și gândurile pe care le gândim fără să ne dăm seama că ne blestemăm, cumva. Or, Duhovnicul ne cunoaște sufletul, ne știe neputința și ne va ajuta să nu cădem în capcana de a ne face rău singuri, dorind binele.
Cu dragoste și rugăciune și cu nădejdea că ai primit un răspuns care să te mulțumească,
Maica Siluana