Trecutul

Versiune tiparTrimite unui prieten

Mulți oameni spun că trecutul nu-l poți schimba, dar de ce mulți sfinți și preoți spun că îl poți șterge prin sfânta spovedanie și după spvedanie acele fapte au fost șterse din existență ca și cum niciodată nu au existat? Și ce vrea să spună acest sfânt cu aceste cuvinte: viitorul noi îl vom trăi totdeauna ca prezent, chiar și veșnicia. Și în felul acesta ne formăm și un trecut mai luminos, în măsura în care suntem atenți în prezent. Prezentul devine trecut și trecutul se luminează și astupăm trecutul negativ cu un trecut pozitiv. Sfântul Grigorie Palama spune că trecutul îl poți schimba prin pocăință.

Vă rog frumos, luminați-mă!

Marian

Nimic nu se șterge, ci totul se transfigurează prin lucrarea harului pe care îl primim și cu care lucrăm prin pocăință. Faptele rele nu dispar din amintire - vezi viața Sfintei Maria Egipteanca - ci nu mai au putere asupra sufletului nostru, nu ne mai schilodesc viața, nu ne mai țin robi în dependența de plăcerea diavolească pe care ne-o procurau.

Așadar, spovedindu-ne, pocăindu-ne, primind harul și mila lui Dumnezeu și lucrând cu harul, ne vindecăm trecutul și astfel trăim în prezent. Pentru că pocăința nu poate fi trăită decât în prezent.

Asta e ce pot să-ți spun eu, deocamdată. Dar pentru a te lumina, ai nevoie să faci atât ce ți-am zis eu, cât și ce ai citit de la Sfântul Grigorie Palama. Adică: să te spovedești, să te pocăiești, să te rogi, să-I mulțumești lui Dumnezeu, să primeși mila Lui, să te bucuri de darurile Lui, să-I mulțumești pentru ele, să urăști păcatul. Și toate astea acum, adică în clipa asta, când trăiești.

Fii binecuvântat, Marian drag!

Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar