Urmând gândul, e ca și cum aș sluji la doi domni odată

Versiune tiparTrimite unui prieten

Sărut mâna cu drag.
Zilele acestea am avut ocazia să observ cum mi se învălmășesc gândurile în cap, indiferent dacă sunt la rugăciune sau fac altceva; știam că am mintea foarte împrăștiată și într-o vreme mă forțam cumva să opresc gândurile care tot vin, dar e cum ai opri vântul. Apoi am aflat că nici nu trebuie să le oprim (că oricum nu putem), ci să le arătăm Domnului și mi-am dat cumva seama că de fapt nu asta e principala problemă, că vin gândurile de toate felurile, ci aceea că mă complac în a le urma, a le dezvolta, a mă bălăci în ele. Că de fapt, când vrei să te rogi, orice gând - nu doar cele rele - nu e de primit, pentru că e clar, mintea uită de Domnul, nu se mai centrează pe El, iar rugăciunea devine o formulă. Și am încercat să le observ, cu gând să binecuvântez orice persoană îmi vine în minte, cu gândurile aferente. Mamă, ce-i în mintea mea! Și totuși, a avea mintea împrăștiată, a simți asta e totuși ceva foarte general. În momentul în care am vrut să „punctez” fiecare gând, să-i zic cumva că l-am văzut prin binecuvântare, „discuțiile” care ar fi urmat nu mai continuau, parcă subiectul își pierde interesul. Dar în același timp, am avut ocazia să observ că, de la această generalizare - a avea mintea împrăștiată - la particularizare - fiecare gând (și încă mi-au scăpat multe) e o distanță mare, o distanță care dă un confort al complacerii. Mă pierd în cuvinte. Cred că ideea ar fi că e mai ușor cumva să iau câte un gânduleț și să-l dau Domnului decât să dau o întreagă minte plină cu de toate deodată. Aceeași luare câte una, dar nu numai a zilelor, ci și a clipelor.
Pe de altă parte, am văzut cum fiecare „urmare” a unui gând este păcat; păcatul, însemnând întoarcere de la Dumnezeu. Urmând gândul, e ca și cum aș sluji la doi domni odată, pentru că exact în momentul în care mă duc după el, nu-L mai aud pe Dumnezeu. Adică nici măcar nu-L pot auzi. Nu mai vorbesc cu El. Și în același timp, rămân într-un trecut sau viitor care nu există, iar clipa prezentă, acea muchie subțire care trebuie să fie întâlnirea cu Domnul de acum se pierde, se ratează. Ratez ținta și ăsta e păcatul.
Iertați-mă că „teoretizez” așa, dar zilele acestea am văzut parcă o consistență fizică a gândurilor, ca ceva palpabil și descriptibil, nu o nebuloasă.
Ați văzut, afară miroase a primăvară. Ploaia aceasta e de primăvară, se simte. Ce bucurie!
Dumnezeu să vă binecuvânteze, Măicuța mea!
Cr., cu toată dragostea

Făcând mereu „liturghia lăuntrică,” și tot ce ne mai cere Sesiunea opt, vei descoperi și un alt fel de a arăta gândurile, impulsurile și reacțiile Domnului. E o „arătare” fără cuvinte, e un gest al sufletului de oferire și indicare fără renunțarea la rugăciunea ca cerere de milă sau de slăvire. Gândurile devin ca niște obiecte, ca niște pietricele pe care le ții în mână fără să te oprească de la dialogul cu Domnul.
Vezi, auzi ploaia dar te atrage mirosul primăverii și nu forma sau felul picăturilor ei! Cam așa!
Să pună Domnul mai mult și mai direct înțeles în inimioara ta.
Cu drag și multă prețuire,
Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar