Horoscopul este o magie sau e ceva științific?

Versiune tiparTrimite unui prieten

Bună ziua, Maica Siluana. Vă rog, dacă puteți să mă clarificați în ce privește horoscopul. Este o magie sau e ceva științific? Vă mulțumesc din suflet!
Dana

Bună ziua, Dana mea draga.
În dicționare, cuvântul horoscop acoperă următoarele înțelesuri mai importante:

1. Zodiác, zodie, semn zodiacal. Există 12 semne zodiacale pe care le găsim reprezentate cu figurile lor specifice și în calendarele și ceasloavele mai vechi. Ele împart timpul anului în 12 perioade diferite de lunile calendarului gregorian. Fiecare perioadă are caracteristicile ei în funcție de poziția zonei respective a globului pământesc față de soare. Nu au nici o semnificație ocultă.

2. Prezicere astrologică a destinului.

3. Tabel sinoptic sau reprezentare grafică a poziției aștrilor în momentul nașterii unui copil, pe baza căruia astrologii prezic viitorul acestuia.

4. Rubrică în unele publicații conținând preziceri pentru cei născuți în fiecare dintre cele 12 zodii. Am fost o dată martoră la întocmirea unei astfel de rubrici într-o redacție şi am văzut cum se întocmește. Colegii șefului de rubrică sugerau fel de fel de evenimente pentru ziua respectivă.

5. Carte de zodii, care pretinde că prevestește soarta cuiva în raport cu zodia în care s-a născut, cu amănunte pe fiecare zi.

Așadar, copil iubit, horoscopul poate fi calendar, știință, atunci când se calculează poziția aștrilor, magie, când se prezice soarta cuiva pe baza acestei poziții și șarlatanie... Depinde de la caz la caz.

În Sfânta noastră Biserică, întocmirea, consultarea sau citirea și ascultarea horoscopului este păcat. De ce? Din următoarele principale motive:

1. Este o modalitate sigură de intrare în relație cu duhurile rele care ne urăsc și doresc să nu ne mântuim. Ele sunt prezente peste tot și puterea lor e foarte mare și singura posibilitate de a ne apăra de ele este să ascultăm Poruncile Domnului și ale Sfintei Sale Biserici ale cărei porți nu vor fi biruite în veac de cel viclean. Orice călcare a acestor sfinte porunci ne face vulnerabili la lucrările demonilor care au de partea lor slăbiciunile firii noastre căzute cum sunt, în aceste situații: necredința în purtarea de grijă a lui Dumnezeu, frica de moarte, frica de necunoscut, iubirea de sine pătimașă, etc.

2. Ne influențează cu adevărat viața și declanșează evenimentele prezise datorită marii puteri dăruită omului de Dumnezeu: credința. Domnul Însuși spunea: "Fie ție după credința ta!"

3. Ne anulează libertatea și creativitatea și ne rupe de Dumnezeu. Legătura noastră cu Dumnezeu e o legătură vie, personală și circumstanțială și de loc și de timp. Dumnezeu e cu noi și în noi și lucrează cu noi în tot ceasul și în tot locul. El ne dă harul Lui ca să fim liberi de orice determinare și lege, fără a le desființa. E taină mare dependența noastră de Dumnezeu Cel Mult iubitor de oameni.

Rezumând, cel mai mare păcat în această direcție este necunoașterea lui Dumnezeu și a destinului nostru pe acest pământ. Nu credem că destinul nostru este să fim sfinți, să devenim dumnezei după har și ne mulțumim să fim sărmane slugi ale duhurilor întunericului pentru o amărâtă de plăcere degrab trecătoare și grav dăunătoare vieții noastre. Nu înțelegem cuvântul Sfântului Apostol Pavel "când sunt slab, atunci sunt tare" pentru că n-am îndrăznit să "probăm" ce înseamnă a fi omul lui Dumnezeu, adică om așa cum am fost creați să fim. Noi gândim după logica acestei lumi în care a fi puternic înseamnă să ai și să dispui de o energie pe care să o folosești cum vrei și cum îți place, dar mai ales împotriva cuiva, sau a ceva. Or, în logica lui Dumnezeu, slăbiciunea firii noastre, chiar și înainte de căderea Protopărinților, este darul lui Dumnezeu pentru că altfel, oricât de puternici ne-ar fi creat, n-am fi putut fi la fel de puternici ca Dumnezeu. Or, Dumnezeu ne-a creat ca să devenim ca El și această asemănare înseamnă să-I facem loc în noi ca să lucreze, dinăuntru nostru, împreună cu noi, toată puterea Lui!

Iată ce spune Sfântul Isaac Sirul: "ne-ai îmbrăcat cu o fire slabă, care dă mărturie în fiecare clipă de harul Tău. Prin slăbiciunea noastră înțelepciunea Ta ne descoperă iubirea Ta față de noi." Dar noi, precizează sfântul, "judecăm cu judecata noastră până și marele ocean al iubirii Tale... Patima noastră se face oglinda noastră: plecând de la ea scrutăm cele ale noastre și tot prin patimile noastre măsurăm, Doamne, bogăția Ta!"

Te rog, fetița mea, adăpostește-te bine în Sfânta Biserică și fii cât poți mai ascultătoare și harnică (adică lucrează cu harul) că vremurile sunt grele.

Cu dragoste și nădejde de întâlnire veșnică în Bucuria Sfântă a Domnului,

M. Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar