Nu prea mai ai mult timp de trăit. Pocăiește-te și înfrânează-te de la băutură.

Versiune tiparTrimite unui prieten

Hristos a înviat!

Dragă (N),

 

Am auzit că ai căzut cu totul în capcanele demonilor. Nu-ți dai seama de acest lucru? Nu vezi că vrăjmașii vor să te distrugă? Nu prea mai ai mult timp de trăit. Dacă nu-ți vii în fire, după moarte vei cădea drept în mâinile demonilor. Știi cât de cruzi sunt aceștia. Pentru ei nu există decât o singură plăcere – să-i distrugă și să-i tulbure pe oameni. Nimeni nu-și poate nici măcar imagina ce groază, ce torturi sunt îndurate de cei ce cad în mâinile demonilor. Uneori oamenii necugetați și întunecați la minte spun: ceea ce li se întâmplă altora ni se va întâmpla și nouă. Este aceasta cumva vreun anume fel de consolare? Sunt destui demoni pentru fiecare. Să se mângâie unii ca aceștia cu așa ceva.

(N), Domnul ți-a arătat foarte multe lucruri. Tu însuți ai făgăduit că te vei îndrepta. Ai cerut să ți se dea vreme de pocăință. Domnul ți-a dat vreme, ți-a prelungit viața, te-a eliberat de muncă, ți-a asigurat tot ceea ce aveai nevoie. El ți-a oferit ajutor în pocăință prin persoana părintelui Pavel și a propriei tale soții. Și ce faci tu acum? Tu te mărturisești și te împărtășești cu Sfintele Taine fiind pe jumătate beat. Ce este aceasta? Ce crezi tu? Să știi că Dumnezeu nu se lasă batjocorit (Gal. 6,7). Domnul așteaptă pocăință de la cei păcătoși și din această pricină este îndelung răbdător. Dar oamenii fără bun simț gândesc că: păcătoșii o duc bine și prosperă, prin urmare nu există Dumnezeu. Dumnezeu îi compătimește pe unii ca aceștia. El încearcă să-i aducă la adevăr prin bunătate și necazuri și boli, așteptând întoarcerea și îndreptarea lor. Iar dacă aceștia nu se pocăiesc, îi lasă în nevoia lor pe acest pământ pentru a le da ceea ce li se cuvine după moarte. Moartea este adesea grea pentru cei drepți, dar se spune că moartea păcătoșilor este cumplită (PS. 33,21), iar viața lor de după moarte este și mai rea.

(N), tu nu ești prost și nici un om fără de inimă. Gândește-te încotro vei merge. Pocăiește-te sincer, din toată inima ta, nu doar formal sau doar din obișnuință, fără frângerea inimii, așa cum procedează atâția care se împărtășesc cu nevrednicie, aducându-și osândă asupra lor. Acasă, vino singur înaintea Domnului și plângi, cerând din toată inima iertare pentru rușinoasa ta viață de odinioară. Cere ajutor pentru schimbarea ta în bine. Dar mai presus de toate, cere-i iertare lui (N), împacă-te cu ea, astfel încât ea să te poată ierta din toată inima. Când o persoană se află în vrăjmășie cu alta, Dumnezeu nu-i ascultă rugăciunile acesteia. Știi acest lucru. Așadar împacă-te cu (N), și cu toți cei pe care i-ai jignit, iar mai apoi să cazi cu îndrăzneală în genunchi înaintea Domnului, să te pocăiești și să-L rogi pe Domnul să nu-ți îngăduie să-ți pierzi sufletul. Te afli pe marginea prăpastiei. Demonii te pot ușor împinge în abis. Dacă nu poți renunța la băutură, atunci bea acasă; să nu o vatămi pe (N). Înainte de a începe să bei, roagă-te cel puțin un minut sau două. Să spui așa: Doamne, mie nu-mi stă în putere să rezist a bea votcă; am de gând să beau acum; pot să mă îmbăt, pot blestema și pot să țip la soția mea. Doamne, dacă este cu putință, oprește-mă sau iartă-mă dacă mă îmbăt iarăși. Când te rogi în felul acesta, încearcă să bei mai puțin și când te trezești, întreabă de îndată dacă ai vătămat-o pe (N), dacă ai jignit-o prin cuvinte urâte etc. Împacă-te cu ea și roagă-te, cerând iertare de la Domnul.

Dragă (N), să știi că se face bucurie în cer pentru un păcătos care se pocăiește (Luca 15,7). Dacă nu te poți înfrâna, atunci plângi înaintea Domnului, rugându-L să te ierte și să-ți dea tărie să te poți abține de la băutură. Numai că trebuie sincer să vrei să nu-L jignești pe Dumnezeu sau pe aproapele tău. Nu te îndreptăți cu nici un chip, nu da vina pe nimeni altcineva, decât pe tine. Îndreptățirea de sine aduce cu sine pierzarea... aceasta este vocea demonilor. Smerește-te înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor. Să nu te complaci în slava deșartă, nu judeca pe nimeni ca să nu fii judecat de Dumnezeu (Matei 7,1). Scoate bârna din propriul tău ochi și atunci vei vedea cum să scoți paiul din ochiul altcuiva. Fie-ți milă de tine; nu te distruge pentru totdeauna. Fie ca Domnul să te înțelepțească și să te ajute; fie ca El să te păzească de veșnica pierzare.

 

Ne vorbește starețul Nikon, scrisoarea 25

Editura Egumenița

 

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar