Sfântul Luca al Crimeei despre cum să ne rugăm

Versiune tiparTrimite unui prieten

Sfântul Luca al Crimeei despre cum să ne rugăm

Când vorbesc despre rugăciune, mi se spune adesea: "Nu știu cum să mă rog. Învață-mă cum să mă rog." Ce ar trebui să răspund?

În primul rând, răspund că rugăciunea este cea mai mare și cea mai grea dintre toate lucrările umane. Știm că nicio lucrare dificilă nu se învață ușor. Un studiu îndelungat este necesar în toate disciplinele, în toate artele. Dacă în toate domeniile activității umane este necesar un studiu îndelungat, cu atât mai mult în acest domeniu, care este cel mai important. Studiați, studiați, studiați la nesfârșit - și vei primi darul rugăciunii.

Cum începi să înveți?

Iată cum: există multe rugăciuni, scrise de mari sfinți ai lui Dumnezeu, mari sfinți, mari mucenici și martiri... Nu inventa rugăciuni, roagă-te cu cele pe care le învață Sfânta Biserică. Dar în timp ce citești aceste rugăciuni, cufundă-te în fiecare dintre cuvintele lor, stopează orice distragere a atenției de la cuvintele rugăciunii. Dacă te rogi în acest fel, atunci sfintele rugăciuni ale marilor sfinți ai lui Dumnezeu îți vor sfinți sufletul.

Rugăciunea lui Iisus

Dar mai există o rugăciune - rugăciunea lui Iisus - care este considerată cea mai importantă și cea mai de folos de către toți călugării.
"Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul."
Această rugăciune chiar face minuni, așa că este considerată extrem de importantă, dacă nu chiar cea mai importantă dintre toate. Învață această rugăciune, începe cu ea. Învață astfel: încuie ușa dormitorului tău, stai în picioare sau pe un scaun, îngenunchează dacă vrei.

Cum vei face?

Cu capul plecat, mai înainte de toate; uită-te în inima ta, meditând și amintindu-ți care din marea mulțime de păcate îți chinuiește cel mai mult inima, care este cel mai respingător pentru Dumnezeu.

...Stând în picioare, stând jos, în genunchi, găsește păcatul tău cel mai grav, pleacă-ți capul și roagă-L pe Domnul, mai întâi de toate, să-ți fie iertat păcatul... Roagă-te cu rugăciunea lui Iisus, mai ales cu ajutorul mătăniilor, și spune: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluiește-mă pe mine, păcătosul". Și în acel moment, gândește-te la cel mai grav păcat al tău. Repetă această rugăciune de cel puțin o sută de ori, concentrându-ți mereu gândurile asupra păcatului tău cel mai grav și mai respingător. Începând cu acesta, amintește-ți mai apoi și de alte păcate.

Cere iertare

Rostind rugăciunea lui Iisus, vei ține minte toate păcatele și vei cere iertare Domnului nu doar pentru cele mai grele, ci pentru toate păcatele tale. Această rugăciune va face o minune în sufletul tău. Îți va fi rușine; pe măsură ce începi să-ți mărturisești cel mai grav păcat în fața lui Dumnezeu, vei simți o năzuință stăruitoare de a fi izbăvit, de a fi izbăvit fără greș, de acel păcat josnic.

Calea spre libertate.

Rugându-te astfel zi de zi, vei fi izbăvit din ce în ce mai mult de păcatul tău principal și de toate celelalte păcate, iar sufletul tău va fi transfigurat. Tu însuți vei începe să observi cum atitudinea ta față de aproapele tău se va schimba: vei observa că devii din ce în ce mai blând, răbdător, liniștit, smerit. Vei trata oamenii cu mare atenție, fiind atent să nu rănești sau să jignești pe nimeni. Iar rugăciunea lui Iisus îți va transfigura inima și va produce această minune - minunea prezentei tainice a harului dumnezeiesc în inima ta.

Iată ce am vrut să vă spun despre rugăciune.
Și dacă vrei să îți curăți inima, dacă vrei să stai fără teamă în fața lui Hristos, înfricoșătorul Judecător, atunci urmează ceea ce vă sfătuiesc eu. Roagă-te cu rugăciunea lui Iisus și, mai presus de toate, pocăiește-te, pocăiește-te...

Pocăiește-te!

Rugăciunea de pocăință ar trebui să fie cea mai importantă și deasă rugăciune a ta. Dar, pe măsură ce îți curăți inima, vei învăța să te rogi nu numai pentru tine, ci și pentru cei apropiați și cei mai îndepărtați, pentru întreaga omenire, și se va manifesta cea mai sfântă și mai plăcută rugăciune către Dumnezeu, pentru cei care te urăsc și te jignesc.

Cea mai înaltă formă de rugăciune.

Te-am sfătuit mai devreme să nu-i imiți pe sectanți în alcătuirea propriilor rugăciuni, dar acum îți voi spune că există o formă mai înaltă de rugăciune - rugăciunea fără cuvinte, strigătul sufletului către Dumnezeu, deschiderea Cerului și comuniunea vie cu Dumnezeu.

Să dea Domnul sa dobândim cu toții o astfel de rugăciune! Dar aceasta va veni doar atunci când vom deveni adevărate temple ale Duhului Sfânt. Amin.

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar