Sesiunea a opta

Versiune tiparTrimite unui prieten

Dragă Maică,

Doamne ajută! Cum sunteți?
Am început să fac sesiunea a opta. Descopăr multe lucruri, dar mereu ajung la aceeași concluzie: a mă oferi Domnului în tot ceea ce fac și simt nu e un lucru complicat, dar totuși e foarte greu. Efectiv simt că am două persoane în mine, omul vechi și omul nou. Cel vechi (compus din ego, reflexe, scheme, mecanisme, trup fizic care vrea confort) se înalță ca un munte peste cel nou (compus din sinele meu, duhul, sufletul meu, trupul duhovnicesc pe care nu îl interesează atât de mult confortul). (Mă iertați dacă spun prostii). Ceea ce e greu e că din clipa în care deschid ochii până în momentul când adorm cele două firi se luptă. Aia veche e ca o fiară sălbatică, vrea, pretinde, face liste cu ce i se cuvine, cu ce capacități nemaipomenite are. Cea nouă nu vrea nimic, vrea să fie cu Domnul și să se lase în voia Lui ca o frunză în vânt sau ca lemnul pe ape, în voia valurilor Lui. Omul nou nu se teme, nu e stresat, nu ține cu dinții de una alta. E liber. Ce frumos... dar ce dureros e să alegi să fii omul nou. Să treci de la ”eu vreau” și ”eu pot” la ”eu las”, ”eu nu pot”, să-ți tragi în țeapă voia proprie în fiecare clipă. Au! Dar să nu cazi nici în deznădejde, în ipostaza de victimă. Nu degeaba e îngust drumul care duce la Domnul. De-o parte mândria, de cealaltă deznădejdea. Și toată lupta devine mai aspră când încep durerile fizice (stomacul, mi-am distrus digestia din cauza neiertării, o știu clar). Pentru că omul vechi nu suportă să nu fie sănătos. Zice ”Ia pastile, du-te la medic, fă ceva”... astea toate le-am făcut și nu au avut rezultat. Și atunci apare întristarea, deznădejdea, sentimentul că Domnul m-a lăsat, mai mult, că El e de vină. Vreau să fug la El pentru mângâiere și eterna minciună iar apare că El, El e de vină pentru tot, El e cel rău. Nu eu, eu sunt grozavă. Cel rău minte că Dumnezeu e rău ca să mă țină pe mine în rău. Ce truc urât! Când ajung să-i ofer și durerea fizică Domnului, acolo intervine iar omul vechi cu așteptările și pretențiile sale: ”I-am oferit și n-a trecut.”. Firea veche vrea tot pe loc, să primească vindecare în clipa aceea. Și așa, văzând că tot doare și că tot mai port pică pe cineva, în câteva secunde sar de la speranță, la deznădejde, la frică (Oare nu fac ceva bine?). Pe tot parcursul zilei îmi apar scene dureroase împreună cu resentimente (trăiesc din nou cu toată intensitatea scena aceea) acompaniate uneori de durerea de stomac și încerc să le accept și să le dau Domnului. Maică, de unde știu că sunt pe drumul cel bun și nu mă afund? 

Cu drag,
Tm

Ești pe drumul bun pentru că ești cu Domnul și în intimitate și în Biserica. Să nu renunți să te arăți Lui și cu cele ale omului vechi. Să nu uiți că omul vechi nu trebuie asasinat, ci convertit, îmbrăcat în cel nou. Să te uiți cu înțelegere și compasiune la neputințele lui, cu îngăduință la dorințele lui, dar și cu fermitate la pretențiile lui! Și toate să le arăți Domnului și să-L chemi să fie cu tine și să primești harul lui prin Sfintele Taine. Această permanentă arătare și oferire lui Dumnezeu nu presupune mereu să și faci binele pe care îl dorește omul nou din tine, ci, mai ales, să nu te ascunzi de mila Lui când faci ceva rău, ceva din cele vechi. Tot răul din tine, dacă e de la fire și nevoile ei, poate deveni bun prin vindecarea sufletului cu mila și harul lui Dumnezeu. Să alungi doar răul de la cel viclean care este păcatul. Neputința omului nu e păcat. Păcat e să nu cerem putere de la Dumnezeu și să nu avem încredere în lucrarea Lui. Și să nu uiți, că Însuși Domnul a pus remedii pentru durerile noastre trupești în plante și flori, în creație. Asta înseamnă că nu dorește să suferi de ulcer, ci să te vindeci și să te ajuți până ce vei birui împotrivirea la iertare și vei primi sănătatea deplină în suflet. Ar fi o crimă să nu luăm medicamente până nu ne sfințim! Dumnezeu nu vrea moartea copiilor Lui, chiar dacă suntem păcătoși!
Domnul te va învăța răbdarea dacă Îi vei cere asta și așa vei crește pe Cale și vei culege roade din ce în ce mai bogate.
Cu drag și rugăciune și binecuvântare

Maica Siluana

Donează pentru construcția Mănăstirii și a Centrului

Donează o singură dată

Donează lunar